Het einde van Nokia

Het einde van Nokia is een feit. Microsoft heeft de mobiele tak van Nokia overgenomen en daarmee is een telefoon gigant van het toneel verdwenen!

Nokia was anderhalf decennium de onbetwiste marktleider op telefoongebied. Toen de smartphone kwam, sloeg Nokia echter keer op keer de plank mis. Vrijdag verdwijnt Nokia van de telefoonmarkt. Tussen 1984 en 2012 bracht het bedrijf een aantal legendarische telefoons uit. Deze toestellen gaan wij missen.

Nokia had ooit zo’n grote voorsprong op de concurrentie, dat mobiele telefoon synoniem was aan Nokia. De Nokia 3310 ging bijvoorbeeld 125 miljoen keer over de toonbank, maar wat te denken van de Nokia 1100 die 250 miljoen keer werd verkocht.

Dat zijn aantallen waar Samsung en Apple alleen maar van kunnen dromen. Tegenwoordig verkopen Apple en Samsung echter meer smartphones in slechts drie maanden, dan dat Nokia in de afgelopen jaren verkocht.

Vanaf vrijdag is Nokia dan ook niet meer actief op de smartphonemarkt. De overname door Microsoft is rond en de merknaam Nokia verdwijnt. We zien hoogstens nog Lumia-telefoons die ons aan Nokia doen denken. Ook zal Nokia nog een aantal diensten en mogelijk ook accessoires uitbrengen onder de Nokia-merknaam.

Nokia, ooit een van de meest vooruitstrevende bedrijven, zal gemist worden en daarom kijken we met weemoed terug naar enkele exemplarische Nokia-toestellen.

Nokia 2110

Naar boven

Ten eerste is de Nokia 2110 uit 1994 het vermelden waard. Dit is het toestel dat als eerste over de kenmerkende Nokia-ringtone beschikte en de Nokia 2110 kon als eerste sms'jes versturen. Met dit toestel zag je waarschijnlijk je ouders bellen, of belde je als ouder de oppas op om te vragen of alles goed ging. Kinderen hadden immers nog geen telefoon. Het toestel was verder erg klein voor zijn doen en werd dan ook zeer populair.

Nokia 2110

Naar boven
Nokia 2110

Nokia 3310

Naar boven

De Nokia 3310 zal bij velen bekend zijn. De kans is groot dat je er zelf een hebt gehad of op zijn minst iemand kende die er een had. Het toestel zag er voor zijn tijd goed uit, was klein, betaalbaar maar mogelijk nog belangrijker: onverwoestbaar. Daarnaast kon het toestel in één klap drie sms'jes versturen. En natuurlijk was de 3310 het toestel met het bekende spelletje Snake. Met meer dan 125 miljoen verkochte exemplaren was het toestel een gigantisch succes voor Nokia.

Hoe je Snake had moeten uitspelen

Nokia 3310

Naar boven
Nokia 3310

Nokia 9000 Communicator

Naar boven

De Nokia 9000 Communicator uit 1996 is een stukje ouder dan de Nokia 3310, maar was zijn tijd toch al ver vooruit. Het toestel is dichtgeklapt een telefoon, maar eenmaal opengeklapt komt er een kleine computer tevoorschijn, inclusief volledig toetsenbord en een lcd-scherm met een resolutie van 640 x 200 pixels. Er konden Office-documenten op bewerkt worden en er kon mee ingelogd worden op het internet. Er zat zelfs een heuse browser op, waarmee websites bezocht konden worden.

Nokia 9000 Communicator

Naar boven
Nokia 9000 Communicator

Nokia N-Gage

Naar boven

Nokia zag al snel in dat gamen op mobieltjes wel eens heel groot kon gaan worden. In 2003 bracht het Finse bedrijf dan ook de N-Gage uit, een handheld die de strijd aan moest gaan met de Gameboy, maar waar ook mee gebeld kon worden. Het apparaat flopte uiteindelijk, omdat het als handheld weinig goed deed, terwijl bellen met het apparaat ook geen succes was. Geen goed toestel dus, maar wel lekker gewaagd en typisch Nokia.

Nokia N-Gage

Naar boven
Nokia N-Gage

Nokia N95

Naar boven

2007 was het jaar waarin het begin van het einde voor Nokia werd ingezet. Apple kondigde de iPhone aan, terwijl Nokia in 2006 de N95 al had aangekondigd, die in maart 2007 in de verkoop ging. Het toestel was op en top een smartphone, met veelal vergelijkbare specificaties als de eerste iPhone, maar een touchscreen ontbrak. Opvallend was dat het toestel twee kanten op geopend kon worden, waarna er mediaspeler-toetsen tevoorschijn kwamen, of een numeriek toetsenbord.

Nokia N95

Naar boven
Nokia N95

Nokia N9

Naar boven

De Nokia N9 was misschien wel de laatste stuiptrekking van Nokia als zelfstandige smartphonefabrikant. Het toestel draait op MeeGo, een combinatie van Nokia's eigen Maemo en Intel's Moblin. Het OS zou Symbian moeten vervangen, maar verder dan N9 kwam Nokia niet. Het toestel werd alom geprezen door techjournalisten. Het design was top, MeeGo deed alles goed en het scherm was ook erg mooi om te zien. Maar MeeGo was bij voorbaat al ten dode opgeschreven, waardoor de N9 nooit een opvolger kreeg.

Nokia N9

Naar boven
Nokia N9

Geschiedenis

Naar boven

Door al die succesvolle toestellen die Nokia uitbracht, had Nokia's besturingssysteem Symbian in 2007 nog een marktaandeel van 62,5 procent, terwijl het smartphone-aandeel van Nokia in 2007 rond de 50 procent lag. Inmiddels bestaat Symbian niet of nauwelijks meer; het laatste model met Symbian, de Pureview 808, stamt alweer uit halverwege 2012.

Verkoop hier je nokia.

Bron: nu.nl http://www.nutech.nl/mobiel/3759580/nokia-telefoons-wij-gaan-missen.html

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.